Pai kan varieres i det uendelige. Har du rester av kokte grønnsaker, stekt kyllingfilet, kaldrøkt eller varmrøkt laks, skiver av kjøttpålegg som må brukes, skinkestrimler, stekt bacon eller kjøttdeigrester fra taco………..Det meste kan puttes i en pai! Bruk fantasien og det du finner av rester i kjøleskapet. I tillegg trenger du revet ost, egg og melk til fyllet og mel margarin og litt salt til paideigen. Det behøver ikke være samme fyll i hver pai.
Små, individuelle paier passer utmerket til niste, enten på tur i skog og mark eller på reise. Store paier smaker utmerket til lunsj med salat og brød til.
Det er fint å ta barna med når en lager pai. De kan trykke ut deigen i forma, og de kan få komponere sin egen pai med det fyllet de liker. Oppskriften finner du her:
Paideig Nok til ca 12 små eller en stor pai.
200 g hvetemel
100 g margarin
—
ca 2 ss kaldt vann
1/4 ts salt
- Bland mel, margarin og salt i en bolle
- Smuldre margarinin i melet til det likner smuler. Blandingen skal ikke bli klissete
- Tilsett nok kaldt vann til å binde deigen sammen
- Pakk deigen inn, og la den hvile i kjøleskapet minst 30 min, mens du lager paifyllet
Paifyll
ca 250 g kokte grønnsaker (blomkål, brokkoli, gulrøtter, erter, bønner, sjampignon, rå purre, tomatskiver), eller en pakke fryste grønnsaker som har fått et raskt oppkok
ca 150-200 g rester av kyllingfilet, røkt laks, skinkestrimler, stekt bacon eller det du finner i kjøleskapet
—
3 egg
2 1/2 dl melk
—
ca 150-200 g revet ost, gjerne osterester
Stekes ved 225°C nederst i ovnen ca 15-25 min eller til fyllet kjennes fast når du trykker på det med baksiden av ei skje. Steketida vil variere med størrelsen på paien
- Del paideigen i like store deler etter det antallet paier du vil lage, og trykk den ut i formene. Skal du lage en stor pai, kan du kjevle ut deigen. Deigen er nok til 12 små paiformer, ca 10 cm i diameter eller ei stor form ca 24 cm i diameter
- Legg fyllet i formene. Fyllet kan varieres fra form til form.En tomatskive på toppen kan f. eks markere en bestemt type fyll. Strø på revet ost.
- Pisk sammen egg og melk og hell i formene. Hvis det er lite fyll i formene, kan et ekstra egg og 1/2-1 dl melk tilsettes.
- Stek
Små aluminiumsformer kan kjøpes. Det er ikke alle som har 12 små ildfaste former i skapet!
Paiene kan fryses.
Håper det smaker!
Legg igjen en kommentar